De geschiedenis van Padel in een notendop

Geschiedenis, Padel -

De geschiedenis van Padel in een notendop

Lees alles over de padel geschiedenis

Hoe en wanneer is padel eigenlijk ontstaan? Hoewel de sport de laatste jaren pas echt in opmars is in Nederland, is het al een poosje geleden bedacht. In het jaar 1962 om precies te zijn. De rijke zakenman Enrique Corcuera, woonachtig in de Mexicaanse badplaats Acapulco, wilde eigenlijk een tennisbaan op zijn terrein laten plaatsen. Daar was echter niet genoeg ruimte voor, waardoor hij een alternatief bedacht. Hij creëerde een veld van 10 bij 20 meter met 3 tot 4 meter hoge muren. In het midden van het veld werd een net geplaatst om twee speelhelften te creëren.

Hoe de padel geschiedenis zich verder ontvouwde

Hoe komt het dat de sport die deze Mexicaanse zakenman bedacht wereldwijd een succes is geworden? In eerste instantie werd padel vooral gespeeld door de Mexicaanse elite. Enrique had echter een Spaanse vriend, Alfonso De Hohenlohe, die de sport in Spanje introduceerde. In 1974 werd in het Spaanse Marbella de eerste Europese padelclub opgericht. Toen padel vervolgens werd gepromoot door de Spaanse koning Juan Carlos en voormalig Wimbledon-winnaar Manolo Santana, nam de sport een vlucht in het land.

In Spanje werd padel in de jaren 90 maar liefst door 1 miljoen spelers beoefend, tegenwoordig telt Spanje 5 zelfs miljoen padelspelers. Het is na voetbal de populairste sport in het land. Ook werd het spel in Argentinië geïntroduceerd, waar het uitgroeide tot een nationale sport met meer dan 10.000 terreinen en 2 miljoen spelers. Spanje en Argentinië zijn dan ook toplanden in de internationale competitie, maar ook in vele andere landen wint de sport snel aan populariteit. In 1992 werd het eerste wereldkampioenschap georganiseerd in Sevilla. Tegenwoordig zijn er daarnaast meerdere grote toernooien, waaronder de Europacup, de Tri-Nations Cup in Latijns-Amerika en de Padel Pro Tour van Spanje en Argentinië.

Padel in Nederland

Hoe verloopt de padel geschiedenis verder in Nederland? Allereerst heeft Guus Hiddink Nederland kennis laten maken met de sport, hij liet namelijk in 2006 een (onofficiële) padelbaan bouwen op het PSV-trainingscentrum.
De eerste echte padelbanen werden gebouwd in Vijfhuizen en Spijkenisse. Vervolgens werden in 2010 de eerste verenigingen opgericht in Den Bosch en Enschede. In 2011 is ook de Nederlandse Padelbond opgericht. Grondlegger hiervan is de Argentijn Norberto R. Nesi, die sinds 2003 in Nederland woont. Sindsdien gaat het snel. Enkele jaartallen: in 2014 plaatsten de eerste Nederlanders zich voor het Wereldkampioenschap. Sinds 2017 heeft Nederland een eigen NK padel. In 2019 is de 250e padelbaan in Nederland geopend. En nog steeds maakt de sport een grote groei door. Behoor jij ook tot één van de liefhebbers van deze mooie sport?

Ook Padel Spelen?

Wil jij ook padel spelen? Bij PadelPatron.nl vind je alles voor een perfecte padel game. Van Padel Rackets en Ballen tot alle benodigde Accessoires. Bekijk snel ons assortiment en geef je padel carrière een kick-start!