Padel spelregels, zo speel je dit mooie spel

Padel, Spelregels -

Padel spelregels, zo speel je dit mooie spel

De Padel spelregels voor optimaal speelplezier

Hoe speel je padel? Met behulp van de padel regels heb je deze mooie sport zo onder de knie! Padel wordt gespeeld op een veld van 10 bij 20 meter, verdeeld in twee speelhelften die zijn gescheiden door een net. Op elke speelhelft vind je twee servicevakken en een achterveld. Je speelt een enkelspel met twee personen of een dubbelspel met vier personen. Daarbij heb je een padel racket en een bal nodig. Voor de meeste slagen houd je je racket vast via de tussengreep, waarbij je het racket tussen je duim en andere vingers omklemt. Het racket zit met een bandje aan je pols vast. Padel wordt meestal zonder scheidsrechter gespeeld, omdat de nadruk ligt op ‘fair play’, oftewel eerlijk spel.

Spelregels bij het serveren

Het spel begint met de serve of opslag. Bij padel wordt onderhands opgeslagen, op of onder heuphoogte. Voordat je opslaat laat je de bal één keer stuiteren achter de servicelijn. Bij de eerste opslag sta je in het rechter servicevak, bij volgende serves wordt afgewisseld tussen links en rechts. De bal moet bij de serve in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander belanden, zonder de netrand te raken. De serveerder heeft 2 pogingen. Als de netrand wordt geraakt, mag er nog een poging worden gedaan. De tegenstander moet de bal één keer laten stuiteren en mag vervolgens onderhands terugspelen. De bal mag ook één keer in het veld en dan tegen de wand stuiteren voor er teruggespeeld wordt. De bal moet bij de opslag in het veld of op de lijn landen. Stuit de bal buiten de lijnen is het een foutieve opslag.

Padel regels na de service

Hoe gaat het spel verder na de service? Hierbij gelden iets andere regels bij padel. Zo tellen de lijnen niet meer mee. De bal mag één keer de grond raken tijdens een rally. De speler mag kiezen tussen terugspelen voor de bal de grond raakt (volleren), terugspelen na de stuit of terugspelen als de bal één keer is gestuiterd en daarna de wand of het hekwerk heeft geraakt. Terugspelen mag ook via de eigen wand. Wordt de bal buiten de kooi gespeeld, dan mag een speler de kooi verlaten om de bal terug te spelen.

Het scoreverloop bij padel

Onderdeel van de padel regels is natuurlijk ook het scoreverloop. Bij padel verloopt dit hetzelfde als bij tennis. Het puntverloop is 15, 30, 40 en game. Bij 40-40 is er sprake van deuce. Om de game te winnen moeten er dan twee opeenvolgende punten worden gescoord. Een set wordt gewonnen door het team wat zes games wint met twee games verschil. Is het 6-6, dan wordt er een tie-break gespeeld, welke gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil. Meestal wordt padel gespeeld volgens ‘best-of-three’. De winnaar is hierbij het team wat als eerste twee sets wint.

Een hoop theorie, maar het is natuurlijk het leukst om gewoon te gaan beginnen! Bij PadelPatron.nl vind je alles wat je nodig hebt voor het beoefenen van deze mooie sport.

Ook Padel Spelen?

Wil jij ook padel spelen? Bij PadelPatron.nl vind je alles voor een perfecte padel game. Van Padel Rackets en Ballen tot alle benodigde Accessoires. Bekijk snel ons assortiment en geef je padel carrière een kick-start!