Padel spelregels

Padel spelen: dit zijn de spelregels

De spelregels van padel

Benieuwd naar de spelregels van padel? We zetten ze voor je op een rijtje. Ken je ze eenmaal, dan is het heel gemakkelijk. Padel wordt dan ook meestal zonder scheidsrechter gespeeld om het eerlijke spel te benadrukken. Padel kan zowel enkel als dubbel worden gespeeld, waarbij de voorkeur van de meeste spelers uitgaat naar dubbelspel.  

Scoreverloop bij padel

Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis. Dit gaat volgens het Britse systeem 15, 30, 40 en game. Is het 40-40, dan is het deuce. Er moeten dan twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Om een set te winnen moeten er zes games worden gewonnen met twee games verschil. Bij een stand van 6-6 wordt er een tie-break gespeeld, deze gaat tot zeven punten met twee punten verschil. Over het algemeen wordt er gespeeld volgens ‘best-of-three’, waarbij de winnaar het team is wat als eerste twee sets wint. 

Spelregels bij de opslag

Bij de opslag (serve) gelden iets andere regels dan in de rest van het spel. We beginnen daarom met de spelregels voor de opslag.

 

 • De bal wordt onderhands opgeslagen (maximaal op heuphoogte) nadat de serveerder deze één keer heeft laten stuiteren achter de achterlijn.
 • De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant gespeeld, daarna wordt er afgewisseld tussen links en rechts.
 • Bij het serveren moeten de voeten achter de servicelijn blijven, ook erop staan mag niet. Daarbij moet er altijd één voet op de grond blijven staan.
 • De bal moet in het diagonaal tegenoverliggende servicevak van de tegenpartij landen en mag daarbij niet het net raken. Raakt de bal bij de eerste of tweede poging de netrand en landt hij daarna in het juiste vak, dan mag je overnieuw spelen. Net als bij tennis heb je twee pogingen voor de service.
 • De tegenstander mag de bal direct terugspelen na de eerste stuiter of de bal tegen de zij- of achterwand laten stuiteren. Het hekwerk mag niet geraakt worden, dit geldt als een foutieve opslag. De bal mag niet voor een tweede keer de grond raken. Ook moet de bal onderhands teruggespeeld worden. 

Spelregels van padel voor het verdere spel

Is de service succesvol, dan gaat het spel door. Na de service zijn de lijnen in het spel niet meer van belang.

Hierbij gelden de volgende regels:

 • De bal mag nooit twee keer achter elkaar op de grond stuiteren.
 • Na één stuiter op de grond mag de bal de wanden of het hekwerk één of meerdere keren raken.
 • De bal mag direct worden teruggespeeld, na de stuiter, of na het stuiteren tegen de wanden.
 • Terugspelen mag direct of via de eigen wanden.
 • Wordt de bal buiten het veld (de kooi) gespeeld dan is er normaal gesproken een punt voor de tegenstander. Een speler mag het veld echter verlaten om de bal weer terug te spelen op het veld, in dat geval gaat het spel gewoon verder.
 • Als de bal een speler raakt, heeft de andere partij een punt.

Heb je het spel enkele keren gespeeld, dan spreken de regels voor zich. PadelPatron.nl wenst je veel plezier met het beoefenen van deze mooie sport!

Ook Padel Spelen?

Wil jij ook padel spelen? Bij PadelPatron.nl vind je alles voor een perfecte padel game. Van Padel Rackets en Ballen tot alle benodigde Accessoires. Bekijk snel ons assortiment en geef je padel carrière een kick-start!

Terug naar blog